Het profiel
Elke agrarische ondernemer heeft een eigen energieprofiel. Dit profiel bepaald in hoeverre de duurzame stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen in het bedrijf direct benut wordt of teruggeleverd wordt aan het net. In het plaatje hieronder zie een profiel van een melkveehouder die ‘s ochtends en ‘s avonds melkt en dan stroom nodig heeft en overdag leveren zonnepanelen veel terug want dan heeft de ondernemer de energie niet nodig.
Nadeel is dat dit bij heel veel daken gebeurd en er overdag te veel stroom komt en ‘s nachts weinig. Gevolg is dat er een gascentrale bij moet springen en dat overdag de stroomprijzen steeds lager worden, soms zelfs negatief. Ook moeten er veel kabels aangelegd worden om de stroom af te voeren, want alle zonnepanelen bij elkaar produceren veel energie op hetzelfde moment.
In het toekomstig energiesysteem is gelijktijdigheid belangrijk (de mate waarin je de duurzame stroom direct zelf kan verbruiken). Zo kan het slim zijn om overdag je elektrische boilers aan te zetten om vast warm water te maken voor het spoelen van je melkleidingen of te voeren met een e-shovel. Die kun je overdag opladen met je eigen stroom. Er zijn nog veel meer manieren voor elektrificeren van werkzaamheden en die lees je in dit rapport.
Slim gebruik maken van de aansluiting
Leg je zonnepanelen oost-west neer, dan kun je meer zonnepanelen op dezelfde aansluiting kwijt.
Op het plaatje hierboven zagen we al dat het energieprofiel niet heel goed aansluit bij de productie. Beter is al om de zonnepanelen niet op het zuiden te richten maar op het oosten en westen. Die zorgen voor een heel gelijkmatige productie door de dag heen. En voor eerder stroom tijdens de ochtend- en middagdrukte, zodat dan minder gascentrales bijgeschakeld hoeven te worden, terwijl midden op de dag geen al te groot overschot ontstaat.
Wek je energie op, op een kleinverbruikersaansluiting? Kijk dan of je zonnepanelen met een windmolen kan combineren.
Zeker al je een hogere basislast hebt doordat je een continu proces, denk dan aan automatisch melken bijvoorbeeld, heeft een combinatie van een boerderijwindmolen zin. Het kenmerk van een boerderijwindmolens is dat de energie gelijkmatiger wordt opgewekt. Het waait veel meer uren dus daarmee is het een geschikte manier om de basislast te verlagen. Verder is het voordeel dat wind en zon samen een kleinere aansluiting vraagt.
Zorg dat het vermogen van je omvormer lager is dan de zonnepanelen
Dit noemen ze ook wel onderdimentioneren. De omvormer heeft een lager vermogen dan de panelen en kan de piek rond de zonnigste dagen niet helemaal aan. Het systeem presteert hierdoor wel beter in de ochtend en namiddag. En over een heel jaar gezien levert dat meer stroom op. Met als grote bonus voor het net dat de middagpiek minder extreem is en dus het net veel minder belast. Het zelfde wordt ook al bij grote zonneweides toegepast.
Als je een hoog verbruik hebt op een kleine aansluiting, kijk dan of je een vermogensregeling kan toepassen
De momenten dat de zonnepanelen de volledige aansluiting nodig hebben, zijn relatief laag. Dit is in het voorjaar (koel weer) en een strakblauwe lucht. Met vermogensregeling installeer je meer panelen dan je aansluiting aan zou kunnen. Maar een te hoog vermogen wordt bewaakt. OP deze momenten grijpt de regeling in waardoor de hoofdzekering van de aansluiting niet te zwaar belast wordt.