
Thermische accu en landbouw
De landbouw wordt gekenmerkt door een laag elektriciteitsverbruik in de zomer en een hoog elektriciteitsverbruik in met name het najaar en de winter. Zonnepanelen leveren elektriciteit op momenten dat er nauwelijks vraag is. De inzet van een thermische accu, bijvoorbeeld een ijsbuffer, kan een optie zijn voor het opslaan van energie om vervolgens te benutten voor mechanische koeling in het najaar.
Een thermische accu kan zo ook het elektriciteitsnetwerk ontlasten. Ten eerste door meer zonnepanelen te plaatsen zonder daarmee het netwerk te belasten. Ten tweede kan een thermische accu het lokale netwerk ontlasten door op afroep een extra vraag naar elektriciteit te genereren.
Wat is er voor nodig?
Bij een aardappelopslag van 1.000 ton, is een ijsbuffer van ongeveer 1.072 m3 nodig. Het creëren van zo’n ijsbuffer vraagt ongeveer 30.400 kWh aan elektriciteit. Dit maakt ongeveer 438 m2 extra zonnepanelen mogelijk (257 zonnepanelen).
De kosten van zo’n ijsbuffer zijn nog niet bekend. Wel is bekend dat een ijsbuffer goedkoper is dan een Li-ion accusysteem.
Welke financiële regelingen zijn er?
Voor zonne-energie installatie zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van SDE++ stimuleringsregeling.