Martijn Bongaerts, Sander Fijn van Draat, Hans Rienks en Johan Stortelder; Alliander
Aanleiding en achtergrond
Als je niet afhankelijk wilt zijn van grote partijen en samen met mensen, bedrijven en eventueel de gemeente duurzame energie wilt opwekken, dan kan het oprichten van een energiemaatschappij een optie zijn. Het kost de nodige tijd, behoorlijk wat uitzoekwerk en energie, maar het levert ook wat op.
Energiecoöperaties
De meeste lokale energie-initiatieven kiezen voor de coöperatie ua (uitgesloten aansprakelijkheid) als organisatievorm. Doel van een coöperatie is gezamenlijk een onderneming te voeren. De leden zijn de baas. De coöperatie is er voor de leden, om hun belangen te dienen. In de Landbouw zijn daar vele voorbeelden van.
Als energie leveren tot het productenpalet behoort, wordt men niet zelf energieleverancier, omdat dit een leveringsvergunning vraagt en specifieke expertise om de vergunning te krijgen. Om die reden wordt bijna altijd gebruik gemaakt van een partij die die vergunning al heeft. Lokale duurzame energie coöperaties werken vaak met Samenom, voorheen Duurzame Energie Unie.
De huidige energiecoöperaties zijn een samenwerkingsverband van burgers, bedrijven en gemeenten die zich inzetten voor opwekking en gebruik van duurzame energie in collectief beheer. Vaak wonen deze burgers bij elkaar in de buurt. Ze wekken bijvoorbeeld stroom op met zonnepanelen op het dak van boerderijen of ze leggen een zonnepark aan. Een coöperatie kan ook eigenaar zijn van een windturbine, biogasinstallatie, energiebesparingsprojecten, andere diensten organiseren of groene stroom doorverkopen aan haar leden.
Voordelen
Het grote voordeel van de coöperatievorm is dat de leden niet individueel aansprakelijk zijn en samen op kunnen trekken. Door krachten te bundelen worden grotere doelen bereikbaar en kan schaalvoordeel behaald worden. Men kan investeringen doen, of inkoopvoordelen bereiken die als individu niet haalbaar zouden zijn. Energiecoöperaties willen vaak bijdragen aan een afname van de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen (i.v.m. broeikaseffect en klimaatverandering). Daarnaast tonen concrete projecten aan dat duurzame energie de toekomst heeft tegen concurrerende tarieven. Naast duurzame energievoorziening zijn er vaak andere doelen, zoals een duurzame samenleving, onafhankelijkheid van grote bedrijven, lokale werkgelegenheid en sociale cohesie of vitaliteit van wijk of buurt door het steunen van plaatselijke projecten.
Hoe richt je een energiecoöperatie op?
Om een coöperatie te starten heb je een oprichter nodig en minstens drie mensen die het bestuur willen vormen (de oprichter kan ook bestuurslid zijn). Daarnaast heb je (potentiële) leden nodig. Meestal komen leden uit dezelfde regio.
Subsidie
Voor de energiecoöperatie gelden enkele extra eisen. Als men gebruik wil maken van subsidiemogelijkheden moeten de leden bijvoorbeeld kleinverbruikers zijn. Ook moeten de leden uit een bepaalde regio komen, de zogeheten postcoderoos.
Meer informatie
Er is online erg veel informatie te vinden over dit onderwerp. Een goed startpunt is HIER opgewekt.