
- De potentiële bijdrage van de landbouw aan de RES en een energieneutrale Hoeksche Waard - In dit rapport is onderzocht wat de bijdrage van de landbouw aan de Regionale Energie Strategie (RES) van de Hoeksche Waard kan zijn. Op basis van data van Stedin (de lokale elektriciteitsnetbeheerder) is berekend hoeveel hernieuwbare energie de landbouw op dit moment opwekt en hoeveel hernieuwbare energie de landbouw potentieel nog extra kan opwekken door […]
- Grasdrogen met groene energie (2) - TNO (partner in deze PPS) heeft onlangs een publicatie uitgebracht over gras drogen met PV, warmtepomp en warmteopslag. Gras drogen met PV is vooral aantrekkelijk als zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan kan worden terug geleverd aan het net. Door vers gras direct mechanisch te drogen realiseer je een hogere voedingswaarde hetgeen ertoe kan leiden dat […]
- Notitie: Bijdrage kleinschalige windenergie aan het energiegebruiksprofiel van landbouwbedrijven - In deze notitie is de impact van kleinschalige winderenergie op het energieprofiel van een akkerbouwbedrijf en een veehouderijbedrijf onderzocht. Kleinschalige windenergie produceert met name in de winter elektriciteit, terwijl zonnepanelen juist voornamelijk in de zomer elektriciteit produceren. Wind- en zonne-energie vullen elkaar hierin aan. Door kleinschalige windenergie is het op een akkerbouwbedrijf of een veehouderijbedrijf […]
- H2Milkrun: Waterstof produceren en tanken op het landbouwbedrijf. - Door ACRRES, Instituut voor milieu en duurzame energiebronnen in Lelystad, is onlangs een rapport uitgebracht over de Perspectieven voor productie van waterstof op het landbouwbedrijf en de toepassing van een mobiel waterstof tankstation. In dit onderzoek zijn de mogelijkheden onderzocht om gebruik te maken van de H2Milkrun technologie. De H2Milkrun is een voertuig die bij […]
- Rapport over groene ammoniakproductie - TNO; project-partner in de PPS Energie & Landbouw heeft onlangs een rapport uitgebracht over decentrale kunstmestproductie. Nederlandse boeren zoeken naar mogelijkheden om duurzame elektriciteit, die middels zonnepanelen lokaal wordt gegenereerd, effectief te benutten. Eén van de mogelijkheden is om deze duurzame elektriciteit te gebruiken voor kleinschalige productie van ammoniak. In dit rapport is het onderzoek […]
- Brochure over de rol van boeren en tuinders in de energietransitie - Nederland staat voor grote veranderingen: in 2050 moet onze energieconsumptie volledig gebaseerd zijn op duurzame bronnen. Denk aan wind, zon, biomassa en geothermie. In die aanstaande energietransitie is een grote rol weggelegd voor de agrarische sector. Bij ongeveer 50 procent van de initiatieven op het gebied van duurzame energie is nu al een boer of […]
- Grasdrogen met groene energie (1) - Als onderdeel van de PPS Energie & Landbouw is een verkenning uitgevoerd naar het gebruik van groene energiebronnen voor het drogen van gras. Grasdrogen met groene energiebronnen zoals zonne- en windenergie is een van de mogelijke manieren om de eigen geproduceerde hernieuwbare energie te gebruiken binnen de veehouderij met grasland. Een uitdaging hierbij is […]
- Rapport over succesvolle samenwerking in de gebiedspilot Noordelijke Friese Wouden - De Vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is een vereniging in het Noordoosten van Friesland. De bijna 800 leden – vooral boeren en particulieren – zetten zich in voor (agrarisch) natuur en landschapsbeheer. De Noordelijke Friese Wouden zien kansen om aan klimaatdoelen bij te dragen door de daken van bedrijfsgebouwen te bedekken met zonnepanelen. Het probleem […]
- Factsheet: Slimme oplossingen achter de meter - In de PPS Energie & Landbouw wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de landbouw om bij te dragen aan de energietransitie. Slimme oplossingen op bedrijfsniveau bieden kansen om netverzwaring en netcongestie te verminderen.
- Factsheet: Zonnepanelen onder hoogspanningsleidingen - Deze factsheet geeft antwoord op de vraag of zonnepanelen onder hoogspanningsleidingen kunnen worden geplaatst. Wat zijn daarbij de voorwaarden en welke consequenties hebben die voorwaarden voor de exploitatie van de zonnepanelen?
- Factsheet: Waterstofproductie en gebruik in de agrarische sector - De opwekking van elektriciteit door wind- en zonne-energie komt steeds vaker voor in de agrarische sector. Door de variabiliteit van deze elektriciteitsbronnen kan het lokale netwerk deze energie echter niet altijd verwerken. Een van de oplossingen is om in tijden dat er te veel duurzame elektriciteit wordt geproduceerd, de elektriciteit om te zetten en op te slaan in waterstof.
- Factsheet: Waterstof in woningen - Op agrarische bedrijven wordt al veel duurzame energie opgewekt middels zonnepanelen of kleine windmolens. Veel boeren hebben plannen om nog meer duurzame energie op te wekken, meer dan ze zelf kunnen gebruiken. Vaak wordt het omzetten van elektriciteit naar waterstof genoemd als kansrijke optie om elektrische energie te bufferen. Deze waterstof kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden om omliggende woningen te voorzien van een nieuw gas voor hun warmtevoorziening. Wat is de stand van zaken van deze techniek en hoe kansrijk is dit eigenlijk?
- Factsheet: Waterstof in de agrarische sector - Waterstof, H2, is het meest voorkomende element op aarde en onder normale omstandigheden een gas. Waterstof is, net als benzine en aardgas, een brandstof en kan voor langere tijd worden opgeslagen. Waterstof heeft qua massa een drie keer hogere energiedichtheid dan aardgas, maar qua volume drie keer lager. De waterstof dient daarom sterk gecomprimeerd te worden, wat energie kost.
- Factsheet: Potentie duurzame energieproductie van de landbouw - De sector zet grote stappen in het energieneutraal maken van agrarische productie. Inmiddels voorziet de sector - exclusief glastuinbouw - in zo’n 80 procent van zijn energiebehoefte. Bij bijna 50% van de initiatieven op het gebied van duurzame energie is een boer betrokken.
- Factsheet: Integrale verduurzaming samen met de netbeheerder - De regionale netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de elektriciteits- en gasnetten. Aanpassingen van deze netten moeten aansluiten bij de keuzes die gemeenten maken. Daarbij is het zaak rekening te houden met de doorlooptijd en ruimtelijke impact van de netaanpassingen. Het tijdig aanpassen van de infrastructuur is van belang om de energietransitie te kunnen realiseren.
- Factsheet: Elektrisch beregenen - In 2018 is het energieverbruik in de melkveehouderij en akkerbouw verkend. Daarnaast is tevens verkend welke mogelijkheden voor op- en afschakelbaar vermogen er zijn. De akkerbouw kent gedurende de zomermaanden een lage energievraag. Veel opties voor flexibel inzetbaar vermogen betreffen werkzaamheden en mechanisatie op en rond het erf. Eén van de benoemde opties voor flexibel vermogen in het veld is elektrisch beregenen.
- Factsheet: Eigen lokale energiemaatschappij oprichten - Als je niet afhankelijk wilt zijn van grote partijen en samen met mensen, bedrijven en eventueel de gemeente duurzame energie wilt opwekken, dan kan het oprichten van een energiemaatschappij een optie zijn. Het kost de nodige tijd, behoorlijk wat uitzoekwerk en energie, maar het levert ook wat op.
- Factsheet: Burgerparticipatie - Burgerparticipatie is cruciaal voor het verkrijgen van draagvlak voor het ontwikkelen van duurzame energieproductie op land. Want energieproductie op land heeft impact op het landschap. En kan ook overlast veroorzaken. Burgerparticipatie kan zowel bij de beleidsontwikkeling als de ontwikkeling van concrete projecten.
- Zonder netverzwaring maximaal hernieuwbare energie produceren - De komende tien jaar verwachten we een enorme groei in de productie van groene stroom op het platteland. De landbouw heeft immers voldoende geschikte beschikbare ruimte en dakoppervlak.
- Energiegebruik modelbedrijven - Voor een aantal agrarische bedrijfssystemen met veel grondgebruik (akkerbouw en melkveehouderij) is het energieverbruik in kaart gebracht. De modelgegevens bieden partijen inzicht in het energieverbruik in regionale energienetwerken. Door regionale spreiding van bedrijfstypen geeft dit project onderdeel input voor andere onderdelen van deze PPS Energie & Landbouw.
- Brochure met deelnemers van het Innovatienetwerk BoerEnEnergie - Een belangrijk onderdeel van de PPS Energie en Landbouw is het innovatienetwerk BoerEnEnergie. In het Innovatienetwerk werkt een groep van voorloperbedrijven samen met de projectpartners aan een agenda voor innovatie, beleid en uitvoering. In de nieuwe brochure stellen de deelnemers zich voor.