De akkerbouw en melkveehouderij staan voor allerlei uitdagingen. Zo is er een slag te slaan op het gebied van duurzaamheid en moeten deze duurzame maatregelen tegelijkertijd rendabel zijn voor de boer. Elektrisch beregenen lijkt zowel op financieel- als milieuoogpunt een interessante mogelijkheid. Echter blijven de verkaveling en de elektriciteitsaansluiting een uitdaging. Maar zeker niet onoverkomelijk.
Steeds meer boeren zijn bezig met het opwekken van eigen stroom. Op dit moment wekt 1 op de 3 boeren al duurzame energie op op zijn of haar bedrijf door middel van zonnepanelen en/of windmolens. Dit zorgt voor een enorme groei in energietoevoer die vaak niet terug geleverd kan worden aan de netbeheerders. Boeren zitten vervolgens met de vraag: wat moet ik met al die energie op mijn boerderij?
Elektrisch beregenen lijkt een goede en realistische oplossing. Op zonnige dagen en in de zomer is er sprake van een lage energievraag en een hoge energietoevoer. Juist in deze periodes is er veel vraag naar beregening.
Door over te schakelen van op diesel aangedreven beregeningssystemen naar op elektriciteit draaiende beregening kun je een gedeelte van het overschot aan energie op een efficiënte manier kwijt. Naast de ontlasting van het net, heeft elektrische beregening ook een positief effect op zowel de CO2-uitstoot op je bedrijf als op de kosten die je maakt.
De CO2-uitstoot wordt meer dan gehalveerd door inzet van elektriciteit ten opzichte van diesel, oplopend tot een reductie van 95%. Op basis van onderzoek van WUR Open Teelten lijkt het kostenplaatje ook erg veelbelovend. Bij een doorsnee veehouderbedrijf kan er jaarlijks 1.300 euro tot 2.400 euro bespaard worden. Bij een akkerbouwbedrijf kan dit zelfs oplopen tot 3.200 tot 3.600 euro per jaar.
Er bestaan ook nog uitdagingen. De beschikbaarheid van elektriciteit bij verder gelegen kavels is beperkt en kosten van de elektriciteitsaansluiting zijn nog steeds hoog. Echter draagt het oplossen van deze belemmeringen actief bij aan het behalen van de voordelen: het ontlasten van de boer, het net én het milieu.
Lees meer over de details in onze factsheet.